Blog 5

Privé gebruik

mei 2015

van justitiële middelen

Blijheid van meningsuiting

Het was even nieuwsgierig opletten of de in 2012 (ongrondwettelijke) censuur zou worden geëffectueerd. U herinnert zich, dat ons telefonisch werd meegedeeld, om een smak tekst van het internet af te halen. In een normale rechtsstaat gebeurt dat - als het al zou voorvallen - door een rechterlijke beslissing.

Op diverse verhalensites hebben we daarover de klok geluid: ergens is een medewerker/-ster op het Openbaar Ministerie of op een politiebureau, die de telefoon pakt en dit soort instructies geeft. Helemaal ongewoon is het niet: In de ouwe Sovjetunie was dit onder Jozef Stalin namelijk de gewoonste zaak van de wereld.

We laten niet na erop aan te dringen, dat Justitie en politie wat omzichtiger met het volk omgaan. Privé belangen lijken te worden gediend, als de overbezette kanalen van die instanties worden gebruikt om aan persoonlijke ergernissen gevolg te geven. De vergelijking werd gemaakt met de bedrijfsauto, die ook wel eens privé gebruiken; nou vooruit dan maar…

Maar diezelfde kanalen misbruiken om iemand het zwijgen op te leggen, is iets waarmee de maatschappij niet is gediend… Door voor privédoeleinden hun ambt benutten, begeven sommige personen zich op glad ijs. Het zijn eerst wat kleine stapjes, maar dat glad ijs is tevens een hellend vlak: want het begint met telefonische bedreigingen en intimidaties en voordat je het weet, waan je jezelf in Noord-Korea.

Zie "Blijheid van meningsuiting" op Webtales of nederlands.nl

Op onderstaande "schrijverssites", waarover we het zojuist hadden, staan allerlei losse verhalen:

Links:

Blogs: begin - 1 - 2- 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

 


Website templates